Veganisme

vegetable-1278573_960_720

Mijn vader is veganist. Een eetpatroon waarvoor je per definitie voedingssupplementen moet slikken lijkt mij geen volwaardige voeding, maar mijn vader is een overtuigend redenaar. Zeker als hij zich in een onderwerp grondig heeft verdiept. Het argument dierenrechten acht hij niet zo van belang. Hij merkt dat zijn eigen gezondheid erop vooruit is gegaan. Dat kan ik mij voorstellen. Hij eet 100% plantaardig, met de hoofdrol voor groenten en fruit.

Omdat hij mij graag gezond ziet en omdat hij zich zo goed voelt dat hij het van de daken kan schreeuwen, heb ik een aantal veganistische (kook)boeken van hem gekregen. Daarnaast is veganisme zijn enige onderwerp zodra we elkaar zien. Ik weet er inmiddels aardig wat vanaf.

Ik zie er ook wel wat in. Het is een forse energiebesparing wanneer je zelf de groenten rechtstreeks eet en niet afhankelijk bent van het groeien van tussenstation dier om dat op te eten (ook in de vorm van zuivel). Je krijgt zo al veel meer groente binnen dan als omnivoor.

Wel heb ik gemerkt dat ik aardig wat tijd kwijt ben met het verzamelen van ingrediënten. Alle veganisten online zeggen dat dit went en dat je ervaren raakt, maar dat klinkt als ‘inderdaad kost het je dagelijks 2 uur, maar na verloop van tijd wil je daar ook 2 uur aan besteden’. Dat overtuigt me niet. En ik ben geschrokken op bijeenkomsten. Als je niet van tevoren aangeeft dat je veganistisch wil eten, is er niets te kiezen. Als je het wel aangeeft, krijg je je eten een half uur later dan de rest. Een bevriende veganist knikte herkennend toen ik het hem vertelde. Hij gaf me de tip altijd iets te snacken in je tas mee te nemen. Er is gewoon een gerede kans dat je anders niet eet.

De reacties zijn in mijn korte testperiode over het algemeen verbaasd en negatief geweest. Veganisten hebben een bijster slechte reputatie. Aanstellers, moeilijkmakers, evangelisten, sfeerbedervers. Het is verbijsterend hoe mensen die het eigenlijk goed met je voor hebben je dan als nodeloze test zuivel voorzetten. Nu ben ik gevoelig voor kritiek, dus ik noemde het op een gegeven moment maar helemaal niet meer en at veganistisch met smoesjes.

Al met al is het me in die testperiode ook niet heel goed gelukt. In van alles zitten dierlijke middelen. Diezelfde bevriende veganist zei dat veganisme altijd een poging-tot is. Een ritje in het openbaar vervoer, met leren stoelen, betekent al dat je dierlijke producten gebruikt. Het was mij nou ook weer niet te doen om het volledig uitbannen van dierenleed, maar veganistisch leven kwam op me over als buitengewoon gecompliceerd.

Qua ingrediënten vind ik veganisme erg geslaagd. Inhoudelijk klinkt het als een utopie. Maatschappelijk is het heel moeilijk vol te houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s