Civitas Christiana

Photograph_of_3_men_in_suits_participating_in_the_Alma,_WI_dam_dedication._-_NARA_-_282433

Als je wil dat mensen je standpunt willen leren kennen, dan moet je hun nieuwsgierigheid wekken. Als je dus de schadelijkheid (en smakeloosheid) inziet van de reclames van SuitSupply, plak dan geen maandverband op de posters – zoals feministen bij een vorige, vrouwonvriendelijke reclamecampagne deden en ga ook niet met folders en spandoek rond een abri staan bij het Keizer Karelplein in Nijmegen. Je wekt in beide gevallen weerzin in plaats van nieuwsgierigheid.

Afgelopen week protesteerde de behoudend-katholieke groep Civitas Christiana in Nijmegen tegen de ietwat homofiel getinte reclamecampagne van SuitSupply. Nu staat SuitSupply (verkoopt herenkostuums) bekend om hun reuring opwekkende reclamecampagnes. De feministen reageerden al tweemaal heftig op een reclamecampagne waar vrouwen als blote decoratie of seksobject werden afgebeeld. In 2016 was de tegenreactie door verder niet-georganiseerde feministen een actie maandverband plakken op abri’s en etalages van SuitSupply. Het bedrijf spint daar garen bij. Slechte publiciteit is ook publiciteit. Onderwerp van gesprek bij de koffieautomaat en het nuchtere volksdeel gebruikt de kans om weer eens te zeggen dat mensen zich niet zo druk moeten maken want wat geeft een stel blote billen nou?

Ik ken Civitas Christiana niet. Dat kan heel goed aan mij liggen. Eerder kende ik Mother Angelica ook niet en dat bleek een Amerikaanse celebrity te zijn. Als Civitas Christiana mij eerst even gebeld had, had ik ze het volgende geadviseerd:

“Ok, je hebt dus een standpunt over afbeeldingen in de openbare ruimte die neigen naar (homo-)erotiek. Je wil ertegen protesteren. Je wil dat een breder deel van de samenleving weet dat je dit niet acceptabel vindt, dat je het geen openbare afbeeldingen vindt. Nee, je kunt er met spandoeken bij gaan staan, afspraken maken voor een cameraploeg en dan een klinkende uitspraak doen. Dat kan. Zorgen dat het kort en krachtig is, zodat er niet in je uitspraak geknipt kan worden. Je kunt erop rekenen dat er tegen-protest is, dat er over je gesproken zal worden. Man, je kunt er zelfs op rekenen dat mensen jouw groep gebruiken zullen om zichzelf verhevener, correcter en toleranter te bewijzen. Je zult dienen als een voorbeeld van hoe het niet moet. Zonder dat men werkelijk naar je mening heeft geluisterd. Jij bent tegen de liefde. Jij maakt mensen verdrietig. Jij bent fout.”

“Als ik je dan toch een tip mag geven: huur een abri en maak een poster met een variatie op SuitSupply. Bijvoorbeeld van een stel goedgeklede heren die bij een tweede keer kijken elkaar blijken bij te staan in een moeilijke situatie. Het lijkt alsof de ene man wordt versierd door de ander, maar nee, hij wordt in zijn rolstoel geholpen. Die vrouw die volgens SuitSupply dwars over het aanrecht wordt genaaid, die blijkt op jouw poster bij nader inzien gered te worden van verstikking met een heimlich-greep. Je hebt maar één of twee abri’s nodig en bel dan een programma als Editie NL of laat iemand anders bellen om er de aandacht op te vestigen. Dan wordt je daadwerkelijk geïnterviewd en kun je zeggen dat je dankbaar bent dat SuitSupply zoveel publiciteit genereert voor jouw standpunten, dat je begrijpt dat intieme beelden de aandacht langer vasthouden en sneller het onbewuste idee geven dat je door het kopen van zo’n pak ook goed gezoend zult worden. Dat je aan hebt willen tonen dat met andere beelden nog beter gescoord zou kunnen worden. En dat je wil zeggen dat…(en houdt dit bondig)…je zoenende mannen niet gebruikt wil zien worden door commerciële partijen om te scoren via choqueren. Dat er absurde reclames in de openbare ruimte hangen en dat dit een mechanisme van de glijdende schaal is. Als deze posters geen effect van verwondering meer op ons hebben, dan wordt de nieuwe grens van ons verwachtingspatroon opgezocht. Totdat de reclames ons afstompen en we uit lijfsbehoud niets meer ons willen laten raken. Vertel tot besluit dat je bereid bent tot meer reactionaire acties. Dat men je in de gaten mag houden.”

“Je hebt nu nog geen tijd gehad om te vertellen dat je iets tegen het praktiseren van homoseksualiteit hebt. Je hebt, gelukkig, ook nog niet kunnen zeggen dat God man en vrouw voor elkaar geschapen heeft. Gelukkig, want dat argument werkt niet in Nederland anno 2018. Daarmee verzeil je automatisch in een andere discussie dan je beoogt: God? Moeten we daar iets mee?”

“Straatinterviews of soundbites waarin welluidend en volgens de regelen van de argumentatieleer werd uitgelegd wat je tegen het praktiseren van homoseksualiteit kunt hebben, bestaan bij mijn weten niet. Als jij een goed doortimmerd verhaal hebt, kost het je tijd dat uit te leggen. Gun jezelf en je luisteraar die tijd. Zet jezelf niet in de positie waarmee je makkelijk weg te zetten bent als een hater of een vijand. Wek nieuwsgierigheid en doe in helder gedefinieerde stappen uit de doeken wat je denkt.”

Ludiek

“Nog een laatste tip: doe nooit ludiek. Nog nooit heeft een ludieke actie iets opgeleverd. De Amerikaanse Burgerrechtenbeweging deed niet aan ludiek. Het verzet in het Oostblok deed niet aan ludiek. De Nederlandse verpleegkundigen die betere arbeidsvoorwaarden willen, die doen aan ludiek. Je ziet waar het je zal brengen.”

Dat had ik met ze doorgesproken. Als ze me van tevoren hadden gebeld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s