Polyamorie

Elkanah_and_his_two_wives

Een aanloop naar een post die ik morgen plaats. We zijn er als samenleving achter dat liefde in vele vormen bestaat. Dat het heel goed mogelijk is om verliefd te zijn op meer dan één persoon tegelijk en dat het ook heel goed mogelijk is dat je verder bent dan zo’n springerige verliefdheid en diepgevoelde liefde kent voor meer dan één partner tegelijkertijd. Wie hier nog steeds aan zou kunnen twijfelen wordt alleen al geholpen door hedendaagse media, zoals de televisiezender TLC.

Real life soaps

TLC, een echte vrouwenzender, heeft meerdere real life soaps over polyamore relaties. In ieder geval over bigamisten. Mensen die met meerdere partners tegelijk leven en daar in een private ceremonie mee getrouwd zijn. Wettelijk kun je (nog) niet trouwen met meerdere personen. Deze mensen zijn meestal met één van de partners wettelijk getrouwd en met de andere via die private ceremonies. Voor zover ik weet gaan de shows op TLC over één man die getrouwd is met meerdere vrouwen. De tegengestelde variant van één vrouw met meerdere mannen bestaat ook. En ik weet, van bijvoorbeeld de schrijver Arthur Japin, dat er polyamore relaties bestaan in de homoseksuele variant.

De shows op TLC spelen al jaren. In het begin wekten ze reuring en leidden ze tot instant succes. Inmiddels hebben we jarenlang kunnen zien dat de gezinnen functioneren en dat ze elkaar respecteren en er een vrij gelukkig leven op na houden. TLC leert ons dat we ons oordeel op moeten schorten. Dat bigamisten niet anders zijn dan wij en ze hun geluk gegund dienen te krijgen.

Maar functioneert dit?

Functioneren de gezinnen op TLC wel werkelijk? Uiteraard is het een uitvergroting. Je krijgt geen spannende tv van burgertruttigheid – al lijkt Heel Holland Bakt het tegendeel te bewijzen. In de bigamisten-shows zie je de vrouwen samenspannen tegen elkaar en als dat ze dient ook tegen de man. Hij wordt ingezet als breekijzer en vredebrenger wanneer er meningsverschillen zijn tussen de vrouwen en die meningsverschillen kunnen ook lang na zijn vredestichting nog als een veenbrand sudderen. De vrouwen zijn eerlijk dat ze elkaar lang niet altijd uitgekozen zouden hebben, ze zijn jaloers, ze zoeken allianties met de andere vrouwen wanneer ze een tegenstander vinden in een andere vrouw. Het huishouden zoals dat wordt weergegeven op TLC is een levenslange guerrilla-oorlog.

Jaren geleden heb ik met een strikt christelijke Amerikaanse een mailwisseling gehad over bigamie. Ze gaf me een korte rij bijbelcitaten als bewijsvoering dat de bijbel veelwijverij niet meer ondersteund. Ik kan die bijbelcitaten voor jullie opzoeken, maar het is eerlijk gezegd mijn werkwijze niet bij blogposts. Een deel van jullie heeft even weinig op met fundamenten in de bijbel als met fundamenten in de veda’s.

Wel wil ik hier psychologisch naar kijken. Mensen verlangen. Bereiken wat je wil brengt geluk voort. Hoe zeer kan het kwaad dat meer dan twee mensen in één relatie zitten?

Als ik naar de series kijk op TLC, de opgeklopte, gedramatiseerde series, dan komt het op mij over als een relatie die kwaad doet. De vrouwen maken de man hun boodschapper. Hij is voortdurend bezig met het sussen en bestieren van meerdere huishoudens die achter zijn rug om worden gedirigeerd in richtingen die het algemeen goed niet dienen. De vrouwen keuren elkaar en elkaars leven voortdurend. Wat betekent haar positie voor de mijne? Wat betekent de positie van haar kinderen voor de mijne? Wat betekent haar vruchtbaarheid voor de positie van mij en mijn kinderen? Het is een slangenkuil. Een vrijwillige slangenkuil, maar er zijn meer zaken die wij vrijwillig kiezen en die voor niemand goed zijn.

Ik kijk uit naar jullie reactie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s