Peaceful wife

people-2562102_960_720

Een volbloed bekentenis! Ik zou haar een guilty pleasure van me kunnen noemen, maar dat vind ik niet van respect getuigen voor haar werk. Ik kreeg jaren geleden de tip om eens te kijken op het weblog van Peaceful Wife. Overigens vergat ik tijdenlang de naam van haar weblog en noemde het Obedient Housewife. Ik kan je zeggen: google dat en je komt op hele andere zaken uit dan haar weblog.

Leiderschap

Maar obedient housewife dekte in mijn onbegrip wel de lading. De standpunten van April staan mijlenver van een doorsnee West-Europese cultuuropvatting van dit moment af. Samengevat door mij betekenen haar standpunten God voor alles stellen en je echtgenoot ondersteunen en accepteren als leider van jullie gezin. God voor alles stellen is voor veruit de meeste gelovigen een vanzelfsprekendheid. Daar hoef ik in deze blogpost dus om twee redenen niet op in te gaan: de ene helft van de lezers beschouwt het vanzelfsprekend, de andere helft van de lezers zegt God niets.

Maar die tweede regel is op zichzelf al een onderwerp van jewelste! Hedendaagse vrouwen redden zichzelf. Ze hebben gestudeerd, ze hebben een goede baan, ze weten wat ze willen, ze kunnen hun eigen zaken behartigen. Er is niemand die mij ooit eerder heeft gezegd dat ik mijn echtgenoot (gek op hem!) als leider moet stellen in onze relatie. En dan heb ik nog een echtgenoot die wel kan leiden. Hoe zou dat kunnen gelden voor vrouwen van wie hun echtgenoot langdurig ziek is, of ontoerekeningsvatbaar is geraakt of wanneer hij overduidelijk haar belangen niet in acht neemt?

Dat beaamt April ook. Zit je in een rolpatroon waarin hij misbruik van je maakt, dan kan dit niet opgaan. Is je echtgenoot langdurig ziek, dan zijn er afspraken te maken wanneer hij wel en niet zijn leiderschap kan uitvoeren.
Nu nog, overigens, vind ik het raar om zo te praten over mannelijk leiderschap in een relatie. Het is volkomen tegengesteld aan wat ik geleerd heb hier in Nederland.

Experiment

Ik heb wel de proef op de som genomen. Daarvan heb ik mijn man overigens niet op de hoogte gesteld. Hij zou het experiment bespottelijk vinden en willen dat ik gewoon bleef doen. Het ging niet goed met ons destijds en ik had inmiddels ook wel ontdekt dat ik wat eigenwijze trekjes heb. Dat ik zijn adviezen aanhoorde en over mijn schouder gooide, waarna ik ging doen wat ik me toch al voorgenomen had. En hoe vaak had ik niet al van hem gehoord dat ik alleen mijn eigen zin deed en nooit naar hem luisterde? En ja, wij ruziën in maximalen: ‘altijd’ en ‘nooit’.

Dus het experiment ging in. Voor zover ik het nog weet was het rond 2014. Nooit heeft mijn man me gezegd dat ik me anders ben gaan gedragen. Het is blijkbaar zo geleidelijk gegaan dat dit hem niet is opgevallen. Maar ik schold dus niet meer tegen hem, ook niet als hij me krenkte, ik liet hem altijd merkte hoe blij ik ben hem te zien, met hem te praten en hem dicht bij me te hebben en ik legde hem dus mijn opties voor in allerlei situaties, dan zei hij me wat ik het beste kon doen en dan deed ik dat. Het waren eenvoudige vragen als “zal ik met het ov of met de auto naar die afspraak” maar ook “neem ik die baan aan of niet”. En daadwerkelijk ons beide betreffend: “kopen we dit (dure) spul wel of besluit hij dat we het niet kopen”. Normale mensen zullen dit herkennen: het is een groot gemak om je twijfels in dat soort situaties te delen en advies te horen. Dat deed ik nooit. Ik vond het fijn zijn mening te horen. Ik heb ook gewoon een behoorlijk slimme man. Hij ging langzamerhand steeds sterker in zijn schoenen staan. Letterlijk wat meer rechtop lopen. En er zijn vragen van mij waar hij op antwoordt: ‘weet ik niet. Kies zelf maar.’ Ik kan niet beamen of hij door heeft gekregen hoeveel meer controle hij kreeg over zijn situatie en de onze. Ik ben niet meer gestopt. Het succes was snel bewezen. Onze gehele relatie gaat nu beter. We zijn bijzonder klef voor een stel dat al 18 jaar bij elkaar is.

Het bredere beeld

Na mijn experiment ben ik ervan overtuigd dat het voor mannen van tegenwoordig beter is als ze de ervaring krijgen dat ze leiders zijn. Dat ze van belang zijn. Heel veel mannen hebben de verwachting dat ze oplossingen moeten brengen in plaats van (alleen) luisteren naar de frustraties van hun partner. Ik denk dat dit iets is dat mannen onder elkaar zo doen: oplossingen bieden en niet luisteren om het luisteren en geruststellen. Ze verwachten veelal dat ze moeten beschermen en de kost moeten verdienen, ook al is dat laatste in de huidige economie en met het aandeel hogeropgeleide vrouwen niet meer vanzelfsprekend.

Als we dat zouden willen, zouden wij vrouwen de mannen klein kunnen krijgen. Wij kunnen zo ongeveer alles goed. Werken, zorgen, prioriteren, onderhandelen, omzien naar anderen, relaties onderhouden. De baat voor vrouwen is dan, in mijn persoonlijke situatie, dat ik in heel veel zaken de beslissing niet meer hoef te nemen. Heb ik uitbesteed. Hoef ik niet te onthouden. Staat niet op mijn takenlijst.

Ik wilde jullie hierbij dus met enige gêne vertellen dat ik min of meer een peaceful wife ben geworden. Dat het werkt. Het was algemeen acceptabeler geweest als ik was blijven voldoen aan de maatstaf van mijn West-Europese hedendaagse cultuur, maar dit werkt verrassend goed voor mij. Voor ons.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s